mandag 3. januar 2011

Lidenskap..:-) hvordan skal en forklare hva det er :-)

Lidenskap.... hmm... det er no ett deilig ord :-) satt å las noen visdomsord og sitater om Lidenskap. .
"Lidenskap er energi. Føl kraften som kommer når du fokuserer på det som interesserer deg" Oprah Winfrey. 
L Holberg sier dette:" Lidenskaper er like nyttige for sinnets sunnhet som blodets sirkulasjon er for legemets." "Den som ikke har en lidenskap, har ikke noe liv" Neal Donald Walch
Kjærligheten er den sterkeste av alle lidenskaper, fordi den angriper hodet, hjertet og sansene på samme tid." F.Voltaire
Ja skal tro hva litteratur beskriver og definerer ordet Lidenskap :-)    

          
     
                 
I ulike ordbøker på nettet defineres lidenskap som:
1 sterk erotisk følelse, begjær, føle lidenskap ovenfor noen
2 sterk interesse, begeistring
Lidenskapelig : med sterke følelser involvert
Så da må jeg bare dykke videre i definisjoner på noen av disse ordene :-)
Begjær er en sterk lengsel som styres av en indre drift. Begjær er lysten til sex som drives frem av kjønshormoner. Forelskelse, som måles et annet sted i hjernen enn begjær, skyldes høye konsentrasjoner av dopamin og lav produksjon av stoffet serotonin i hjernen. Kjærlighet eller hengivenhet, som kan måles et tredje sted i hjernen, er lysten til etablering av et langvarig forhold, som hjelpes på vei av hormonet oxytocin.

Interesse er en følelse som forårsaker oppmerksomhet, slik at man fokuserer på et objekt, en hendelse eller en prosess. I nåtidens psykologi er det brukt som et generelt konsept som omslutter andre mer spesifikke følelsesuttrykk, slik som nyskjerrighet og til en viss grad forbauselse,

Ansiktsuttrykket for følelsen interesse deler mange av særegenhetene med overraskelse:
  • Øyebryn som heves slik at de blir krummet og høye.
  • Strekt skinn unnder øyebrynene
  • Horisontale rynker i panna.
  • Åpne øyelokk – øverste øyelokk heves og den nedre blir dratt ned,
  • Senket kjeve slik at lepper og tenner skilles, uten noen spenning rundt munnen.
Følelser spiller en avgjørende rolle i menneskenes liv, enten det gjelder samarbeid i sosiale grupper, seksualitet og reproduksjon eller som motivasjon for handlinger og valg. Ifølge den biologiske utviklingslæren har følelser derfor vært nødvendige for menneskers og dyrs overlevelse som arter.
Ved siden av adferd og intelligens utgjør følelser personligheten. Vi kan identifisere seks grunnleggende følelser, som har utallige variasjoner:
  • Frykt, hat, glede, sorg, sinne, redsel
Hver av disse følelsene setter igang ulike fysiologiske prosesser. Dette kan være sunne reaksjoner på ytre stimuli som har vært livsviktige for huleboere og andre primitive skapninger. Følelsene kan imidlertid også føre til sykdom dersom de ikke kontrolleres, noe som også kjennetegnes ved endret adferd og intelligens.

Nysgjerrighet er en følselse av interesse som gir seg uttrykk i et begjær etter eller ønske om viten, gjerne gjennom erfaring. Nysgjerrighet oppfattes som drivkraften bak vitenskap og all annen forskning, men også bak eksperimentering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar