tirsdag 13. september 2011

Intuisjon


Intuisjon er en umiddelbar forståelse eller fornemmelse av en sak eller situasjon, ofte satt i motsetning til analytisk, resonnerende testing av hypoteser. I Immanuel Kants filosofi, og kritikk av den rene fornuft skilles det mellom numen og fenomen. Enkelt kan en med Kant si at fenomenene er det som sinnet observerer med sansense, mens numen er intuisjonens objekt; det som fornemmes uten sansenes hjelp.

Igjennom historien har det vært ulike syn på kilden til intuisjon, alt fra det har vært "guddommelig innsikt" til at intuisjon utelukkende er basert på erfaring eller en kombinasjon av tidligere erfaring. I følge
 Lærdal  er intuisjon tett forbundet med kreativitet, der intuisjonen kan være forløperen til en ny idé, der man fornemmer at "her er det noe". Intuisjonen trenger ikke å være riktig, den kan også være feil. Studier viser at kreative mennesker har lært seg å lytte til sin egen intuisjon som ofte har ledet til gode løsninger, og forbinder intuisjonen som noe positivt. Intuisjon er ellers også svært viktig i beslutningssituasjoner. Mange ledere påpeker selv at de tar beslutninger basert på deres "magefølelse", når de har vurdert fakta for og imot.


Maleri i størrelsen 80 x 80 cm i lillafarger :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar